Monday
2019-05-20
20:32:24
Login form
Календар
«  December 2012  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Entries archive
Оценка за Сайта
Оценка за сайта
1. Отлично
2. Добре
3. Много лошо
4. Не много добре
5. Лошо
Total of answers: 10
Приятелски сайтове
 • http://Vratza.com
 • http://vratza.bg
 • http://business.vratza.com/
 • http://www.banitsa-vr.com/index.php?rel=history
 • http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm
 • http://www.visitbulgaria.net/bg/vratsa/vratsa.html
 • На линия

  Total online: 1
  Guests: 1
  Users: 0

  Добре дошли в село Баница

  Main » 2012 » December » 27 » Анета Дилова-писателка от с.Баница
  14:46:31
  Анета Дилова-писателка от с.Баница

  Анета Дилова е родена във Врачанското село Баница през 1941 година.Завършва специалностите
  история и философия в Софийски университет "Климент Охридски".
  През
  1979 г. защитава дисертация в Московска академия на науките и получава научна
  степен доктор.
  Работила е като преподавател по история и философия в различни
  училища, отговаряла е за образованието и културата на територията на община Враца.Била е сътрудник на Окръжен исторически музей и Държавен архив-Враца.Съавтор е
  на историята на Врачански драматичен театър, автор на много публикации в регионалния
  печат.Анета Дилова е носител на орден "Кирил и Методий"- първа степен
  и на медал "1300 години България".Член е на Съюза на научните работници-клон
  Враца, на Дружество "Краезнание" и на Клуба на дейците на културата.Работи
  в областта на краеведските изследвания и подготвя за печат история на родното
  си село Баница. Работила е в Окръжния държавен архив, Окръжния музей, Общинския комитет на БКП е била секретар по пропагандата.Изпълнявала е и длъжността директор на Партийната школа във Враца.След демократичните промени се връща към учителската професия.

  С тежка, но благородна задача да напише история на родното си село Баница, се е заела Анета Дилова. Авторката е проявила завидно прилежание да събере всичко, написано досега, да издири и обработи огромен неизвестен материал, да вплете всичко това в едно прекрасно изложение. Книгата е сериозен научен труд и същевременно се чете с удоволствие.
  Баница е село с многовековна история – най-ранните археологически открития са отпреди 8000 г. Предлаганата история е написана по всички правила на едно историческо изследване: издирени и обработени са огромен брой документи и материали; проучена е излязлата досега литература; записани са разкази на стари хора; приведени са и лични спомени.
  Естествено, най-малко сведения има за времето от дълбоката древност до Освобождението. Повече данни има от времето на римското владичество (І – ІV в. от н. е.). Българското средновековие (VІІ – ХІV в.) показва уседнал живот на населението. От това време е построяването на манастира „Св. Никола”, оформил се като голямо книжовно средище. В него е създадено Банишкото евангелие – един от най-известните книжовни паметници от ХІІІ в., където за пръв път е споменато името на селото – Баница, наред с Враца.
  За времето на османското владичество (ХV – ХІХ в.) сведенията са много по-обилни. Обрисувана е картината на безправие и разруха, бягство на жителите на селото по горите, унищожаване на манастира и превръщане на земите му във вакъфски (а после и в чифлишки), статута на Баница като войнушко село (изброени са имената на много от жителите му), размирните кърджалийски времена и заселването на татари в селото през 1860/61 г. Особено внимание е отделено на преминаването на Ботевата чета през 1876 г., боят на Милин камък и освобождението през 1877 г.
  Периодът от Освобождението до 1944 г. е обрисуван подробно, като са приведени и много нови, неизползвани досега документи. Изложението е онагледено с множество статистики за стопанския живот, образованието, населението. Интересни сведения за обществено-политическия живот са извлечени от запазените протоколи, заповедни книги и други документи. Отразено е благоустрояването на селото, духовният живот и институциите – църква, училище, читалище.
  Историята на селото след 1944 г. е написана по същата структура, като са отразени всички станали промени. Това е дало възможност да се посочат както общите неща и приемственост, така и станалите нови промени. Населението на с. Баница е описано в отделен раздел, интересни данни са приведени за циганите в селото и за особеностите на банишкия диалект. Последният раздел е посветен на бита, обичаите и религиозните вярвания на хората. В приложение са дадени специфични диалектни думи, поговорки и прозвищни имена, които придават още по-голям колорит на историята на селото.


  Анета Дилова изказва благодарност на първите дарители за издаване историята на село Баница: Анета и Александър Александрови, Петър Дилов Петров, Иван Дилов Петров, Любен Иванов Нинов, проф. Петко Александров, Цветана Г. Маринова, Тодор В. Тодоров, Румяна Василева, Петко Ангелов, Цветана Цалова, Константин и Димитрина Вълови, Здравка Иванова, Мария Василева, Герго Чернев, Райна и Христо Тошеви, Евгени В. Тодоров, Султана Лозанова, Данаил П. Дилов.


  Views: 1817 | Added by: Hris | Rating: 0.0/0
  Total comments: 0
  Name *:
  Email *:
  All emoticons
  Code *: