БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ
1 пакет кори за баница
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко /чаша от 250 мл/
1,5 -2 ч.ч.сирене / натрошено на едро/
2/3 ч.ч. олио и масло 50 / 50
1 ч.л.сода равна /или 1 ч.л. бакпулвер и 1/2 каф.л. сода/
2 с.л. брашно
1 ч.л. захар
заливка:
1 яйце
2/3 чаша газирана вода/лимонада
20 гр. масло
остатъка от сместа за намазване
ПРИГОТВЯНЕ:
Фурната се загрява на 180-200С.
Разтопява се маслото с олиото. Разбиват се 4 от яйцата. Смесват се
киселото мляко с олиото, захарта и разбитите яйца. Последно се прибавя
брашното със содата/бакпулвера/, тъй като сместа бързо бухва. С тази
смес се намазва всяка кора /по три кори/ и се прави вита баница в
следната последователност:
Намазва се кора, поръсва се с натрошено сирене и навива от към дългата страна на руло.
Намазва се втора кора, поръсва се със сирене и завива около първата /вече на руло/.
Намазва се трета кора, без сирене и загъва около полученото двойно руло.
Завива се и поставя в намазана с масло обикновена, не тефлонова тава.
Остатъкът от сместа за намазване се разбива с яйцето, лимонадата и залива отгоре.
/Може и майонеза 1-2 с.л. и малки парчета масло.
Пече се около 30 минути.
След като е опечена добре се изважда от фурната .
Обръща се, заедно с тавата върху 3 чаши. Те са разположени
приблизително на 120 градуса, така че с ръба на тавата да се опира
стабилно върху тях. Покрива се с кърпа, за да се задуши 10 минути и да
може парата да премине през цялата баница.
|